Training van Paul Tabe

Afgelopen zaterdag kregen we een gastles van Paul Tabe, die weer voor even terug was uit Amerika. Aangezien Paul al karate trainde voordat de meesten van ons geboren werden, heeft hij een schat aan kennis over te dragen. De Utrechtse groep werd dan ook aangevuld door een aantal andere geïnteresseerden, waaronder een aantal vrienden uit Haan (Dld.).

Overkoepelend thema was het aandrijven van je bewegingen door je heupen en voeten. Veel mensen hebben de neiging teveel vanuit hun bovenlichaam te werken. Hierbij komt vaak ook nog dat ze veel kracht proberen te gebruiken, verkrampen in hun schouders, of hun armen los van hun onderlichaam in te zetten. Hiermee verlies je heel veel effectiviteit, snelheid en verbinding, en sommige bewegingen zijn daarbij simpelweg ook nog slecht voor je lichaam. Wij focusten tijdens deze training juist op het onderlichaam; bewegen vanuit je heupen, het effect van de plaatsing van je voeten op de juiste lijnen en posities, en de toepassing hiervan bij zowel kata als kumite.

Uiteraard kwam er veel meer bij kijken, Paul speelde veel in op wat hij zag gebeuren in de groep en gaf inzicht in zowel hóe, als waaróm we bepaalde dingen moesten veranderen. Daarbij ging het uiteraard om technieken, maar ook over het belang van precisie in je gedrag tijdens de training. Het netjes op de lijn zitten bij mokuso, het vormen van rechte rijen na “Yame”, met het idee dat die zorgvuldigheid afstraalt op je mentale staat en focus tijdens de training.

 Als afsluiter lieten een paar mensen nog hun favoriete kata zien en kregen waardevolle tips om ze verder kunnen aanscherpen.

Na een gezamenlijke lunch viel de groep weer uit elkaar richting Antwerpen, Haan, Breda en Utrecht. Veel dank aan Paul Tabe voor deze inspirerende training!

Translate »