Training van Daniel Morales

Training van Daniel Morales

– Door Edward

Meer dan een halve eeuw karate-ervaring! Dat wilden we niet missen. Zaterdagochtend 3 december vertrok een delegatie vanuit Dojo Utrecht naar Enschede voor een training onder leiding van de 78-jarige Daniel Morales.

In de jaren ’90 gaf Daniel regelmatig les in Enschede, toen hij in Duitsland werkte. Hij is al weer vele jaren terug in Los Angeles. Daar verzorgt hij de tuin van Tsutomu Oshima, de grondlegger van Shotokan Karate of America (SKA). Na twee Coronajaren was Daniel wel weer even toe aan vakantie. Hij boekte een vlucht naar Amsterdam om Enschede te bezoeken en een training te leiden!

Als een echte tuinman gaf hij vorm aan de training. Met vaste thema’s als kihon en kata zag hij onze techniek aan alsof we planten waren. Zonder het onkruid te wieden, gaf hij ons juist aandachtspunten om in te groeien: het loslaten van spierspanning, het gebruik van de heupbewegingen. Met de afsluitende zelfverdedigingsoefeningen kwamen ook de verhalen los over zijn eigen ervaringen en trainingen met Oshima.

We kunnen terugkijken op een indrukwekkende training en vooruitkijken op nog vele jaren karate om onze eigen ervaring en begrip ervan te blijven ontwikkelen. Laten we dan “tuinman” Daniel als voorbeeld nemen! 

 
 
 
Translate »