Kyu-test Haan 2019

Kyu-test Haan 2019

Haan, 6 april 2019

Dit is de eerste kyu-test van 2019 rond de sterfdag van Gichin Funakoshi op 26 april.

Met zijn drieën, Stijn, André en Rob, zijn wij naar Haan gereden voor de kyu-test. Roxanne kon er helaas niet bij zijn vanwege ziekte. Onderweg gaf de TomTom aan dat we de van de A31 af moesten. We hebben de snelweg verlaten via de laatste afslag voor de staart van een file. Blijkbaar was er een ongeluk gebeurd. Via een toeristische route kwamen we uiteindelijk weer op een verlaten snelweg. Tenslotte waren we ruim op tijd in Haan.

Het was fijn om onze vrienden Wilfried, Leonard, Markus, Meike, Jurgen, Anika en Bernd weer te zien. Na enige tijd kwamen ook Olof, Ilse en Jeroen uit Utrecht aan. Zij hadden helaas wel wat vertraging opgelopen door een andere file.

Vervolgens hebben we een pittige training gedaan als warming up voor de kyu-test: eerst kihon (alles met kiai), vervolgens kata en tenslotte kumite. Na de kihon gingen de senioren apart. De senioren hebben onder andere lekker jiyu ippon kumite gedaan. Jeroen had nog een mooie aanwijzing met betrekking tot de bewegingen 6, 10 en 26 van empi. In het boek Karate-do Kyohan staat dat dit een directe voorwaartse stoot is van onderen op de kin. In die zin lijkt het meer op een gyaku-zuki yodan dan een uraken net als beweging 20. Stof om over na te denken.

Na de lunch was het tijd voor de kyu-test. De deelnemers hadden tijdens de lunch nog hun favoriete kata geoefend. In tegenstelling tot anders zijn we begonnen met de meer senior deelnemers André, Markus, Ilse en Meike. Daarna waren de meer junior deelnemers Stijn, Leonard en Olof. Alle deelnemers hebben hun stinkende best gedaan. Zie de foto’s op de website van dojo Haan. We hebben nog geprobeerd om voor enige verwarring te zorgen door de deelnemers de verkeerde verplichte kata’s te laten doen. Het blijft lastig om terug te tellen met de kyu’s en voorwaarts te tellen met de Heian kata’s. De deelnemers lieten zich echter niet uit het veld slaan. Na afloop waren we dan ook verheugd dat iedereen geslaagd was. Voor Stijn is dit zijn eerste kyu, voor Ilse betekent dit dat ze haar witte band voor een bruine mag omwisselen en Meike is nu nog slechts een stap verwijderd van de zwarte band. Iedereen gefeliciteerd met dit fantastische resultaat. Jullie inspanningen zijn beloond.

Stijn GiesenEnschede8e kyu
Leonard KoebschHaan7e kyu
Olof van der GaagUtrecht5e kyu
Markus OefflingHaan4e kyu
André VeenendaalEnschede4e kyu
Ilse HerbertUtrecht3e kyu
Meike RoßbergHaan1e kyu