Hoe knoop ik mijn obi (band)?

Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden hoe je je obi (band) moet knopen.

De meeste filmpjes zijn in het engels. Daarom is onderstaande uitleg misschien ook wel handig.

tie_obi_1

Vouw de band in tweeën met de uiteinden samen om het midden van je band te vinden. Plaats vervolgens het midden van de band op de buik net onder de navel.   Als je een band hebt met je naam er op zorg er dan voor dat je naam links hangt met de naam naar buiten.

tie_obi_2

Trek de band om je buik achter je rug.

tie_obi_3

Achter je rug, pak je nu de band aan je rechter kant en kruis deze onder de band die van je linker zijde komt. Trek beide uiteinden nu weer voor het midden je buik, zo dat het uiteinde dat nu aan je linkerzijde is onderlangs naar voren komt en het uiteinde aan je rechterzijde bovenlangs.

tie_obi_4

Zorg nu dat de band overal goed om je middel heen zit. De band mag niet gedraaid zitten en mag nergens kruisen.

tie_obi_5

Kruis nu het rechter uiteinde over het linker.

tie_obi_6

Duw nu het rechter uiteinde onder het linker uiteinde en het deel van de band dat al om je buik zat door omhoog.

tie_obi_7

Trek deze eerste knoop nu goed aan.

tie_obi_8

Pak nu het bovenste uiteinde van de band (nu ook aan de linker zijde) en buig het over het rechter uiteinde naar beneden.

tie_obi_9

Haal nu het rechter uiteinde onder het linker uiteinde door het gat (dat nu is ontstaan tussen de eerste knoop en het linker uiteinde) omhoog om de tweede knoop te maken. Trek ook deze (tweede) knoop nu goed aan en zorg dat beide uiteinden even lang zijn.

tie_obi_x

Als de aanwijzingen goed gevolgd zijn en de knoop is dus goed gelegd, dan moet de (buitenste) knoop een pijlvorm hebben die met de punt naar rechts wijst en beide uiteinden zijn nu even lang.   Je naam hangt nu rechts naar voren.

Met dank aan Adriaan Spee.