Geschiedenis

In 1985 introduceerde Paul Gulyas, een nidan uit Canada, Shotokan Karate volgens de principes van meester Ohsima in Nederland. In 1986, een jaar nadat Paul Nederland verliet, bleven er slechts 4 witte banders over, die door wilden blijven gaan met de lessen van meester Ohshima. De groep moest zich beperken tot het trainen van de basistechnieken, omdat er geen zwarte banders achter waren gebleven. In oktober 1988 gingen 3 leden naar Ueli Marti in Zwitserland om deel te nemen aan een kyu test. Hiermee werd de basis gelegd voor een langdurige relatie met Suisse Shotokan. Trots keerden ze terug met 2 bruine banden en in totaal 7 kyu’s. Dezelfde 3 leden volbrachten de eerste special training in Zwitserland, die geleid werd door Guy Udriot. 2 jaar lang bestond de groep uit slechts 4 leden. Samen met Daniel Morales bezochten we Khalid Jouhari in België. Vervolgens nam hij een kyu-test bij ons af en daarna bezocht hij onze dojo regelmatig. Hij liet ons zien dat er meer in karate is dan alleen de basistechnieken. Dit leidde in juni 1990 tot de eerste 2 Nederlandse Shodans tijdens de SKA East Special Training in Amherst. Deze 2 leden waren Ivonne van Velzen en Stefan Krupers. Sinds 1991 woont Daniel helaas niet meer in de buurt van de dojo , maar hij houdt nog altijd nauw contact met ons.

 

In 1993 heeft de dojo een officiële status verworven. 5 leden lieten de statuten opstellen en schreven zich in bij de Kamer van Koophandel. In dat zelfde jaar werd Stefan gepromoveerd tot nidan tijdens een Special Training in Zwitserland.

 

Het volgende hoogtepunt vond plaats in 1997 toen de jeugdtraining werd opgezet. Deze training bestaat nog steeds en wordt geleid door Kees Venner..

 

Sinds de oprichting in 1985 hebben 9 leden hun zwarte band gehaald, waarvan er nog 5 actief trainen in Nederland en 2 in Curaçao. Tegenwoordig worden de trainingen geleid door Stefan Krupers en Kees Venner.

 

Naast de reguliere trainingen organiseren we ook diverse bijzondere gebeurtenissen. Zo is er bijvoorbeeld het Karate-do Nyumon Seminar, waarbij 4 trainingen in 2 dagen worden gehouden met op het eind een kyu-test. 6 keer per jaar organiseren we een uitgebreide training op zaterdag, waarbij we leden van andere dojo’s de kans geven om mee te doen. 2 keer per jaar organiseren we een evenement waarbij we geen gi aan hoeven, zoals een barbeque, klootschieten, de Rambi-tocht of iets dergelijks.