Kwanku

“Kwan” betekent omhoog kijken of kijken door. “Ku” betekent hemel, leegheid, niets. Dus je kunt eenvoudig zeggen “kijk naar de hemel” (want in het begin van de kata gaan je handen omhoog) of meer filosofisch “kijken door de leegheid”. Deze leegheid is niet de afwezigheid van alle gedachten, maar de afwezigheid van persoonlijke zorgen; zorgen om wat er gaat gebeuren. Als de nutteloze gedachten zijn verdwenen blijft het krachtige bewustzijn van wat er echt aan de hand is over. Dit is de betekenis van Kwanku.

Kwanku is de 11e kata. In Karate-do Kyohan staat deze kata beschreven vanaf p. 103. Deze kata bestaat uit 65 bewegingen en duurt ongeveer 2 minuten. De bewegingen zijn in de vorm van een plus en een min.

Meester Ohshima heeft een hele mooie DVD gemaakt van deze kata samen met Norman Welch. Deze is verkrijgbaar bij Shotokan Karate of America.

Er staan mooie filmpjes van Eli Cohen van Israel Shotokan op Youtube. Er zijn een aantal filmpjes waarin hij kwanku opvoerd; in de eerste plaats op normale snelheid, maar ook langzaam van voren en van opzij gefilmpt.

Het is lastig om een geschikt filmpje op Youtube te vinden. Vroeger werd deze kata Kushanku totdat meester Funakoshi hem hernoemde tot kwanku. In de moderne spelling wordt dit als Kanku geschreven. genoemd. Daarbij zijn er diverse uitvoeringen van deze kata zoals de Kanku Dai (de grote uitvoering) en de Kanku Sho (de kleine uitvoering). De meeste filmpjes zijn van de JKA. In grote lijnen komt de uitvoering overeen met zoals wij het bij SKA doen. Sommige details in de kata kunnen verschillen. Toch is dit filmpjes interessant om mee te beginnen. Vervolgens moet je deze kata bestuderen aan de hand van het boek en tijdens onze trainingen.

Kwanku is een hele gewone kata, ondanks dat die erg lang is. Zorg er voor dat je elke beweging precies maakt. Zoek naar het juiste ritme en maak één geheel van de kata.
Oorspronkelijk had men acht tegenstanders in gedachten bij deze kata. Voordat je de strijd aan gaat met je eerste tegenstander heb je besloten dat je niet eerder stopt voor je ze alle acht verslagen hebt.

De eerste twee bewegingen zijn een belangrijke les voor de ademhaling. Adem in gedurende de eerste beweging totdat de armen bovenin zijn. Begin met uitademen zodra je de armen uit elkaar beweegt. Op deze manier trekken we de tegenstander naar ons toe bij het inademenen en vlak voordat hij aanvalt ademen we krachtig uit met een tegenaanval.

Bij de zesde beweging rechten we de knieën, spannen de billen en stoten meteen. De vuist moet in verbinding staan met het hele lichaam; niet allen fysiek, maar ook mentaal. Dit is een manier om kime te maken (je kracht te concentreren).

De shuto uke van bewegingen 16, 21 en 36 is anders dan beweging 11 van Heian Yodan. Wees je hiervan bewust. Kijk naar de verbinding tussen de hand en de voeten in beide kata’s. In Kwanku maken we een krachtige beweging met de heupen. De hand beweegt gelijk met de heupen. De heup draait helemaal in. Het was de bedoeling van de Kwanku experts om deze kime aan ons over te dragen.

Na deze aanvallen met shuto uke komen er twee keer (bewegingen 18 en 19 en 23 en 24) een paar bewegingen waarbij we met een zwaardhand naar voren stoten op laag niveau. Dit is het verweer op een aanval met een mae geri. De rechter hand en arm buigen de trap af. De linker hand beschermd tegen een gelijktijdige stoot op het gezicht en dient als voorbereiding om tegen het bovenlichaam van de tegenstander te duwen. Schep het been en til het op met de rechter arm en duw vervolgens de tegenstander omver met de linker arm. Zorg er voor dat de rechter arm in de lijn van het lichaam uitkomt met de elleboog juist boven de schouder.

Een typische beweging uit Kwanku is de draai na de shuto uke en de mae geri. Hierbij maak je kime met het roteren van de heupen. Zorg er voor dat je in balans blijft.