Shotokan karate Nederland seminar 2013

Bunnik – 26-27 oktober 2013

Het was zover, eindelijk was er de seminar van 2013, die werd gehouden op 26/27 oktober. Het weer perspectief was al heel positief, het werd sowieso warmer dan de voorgaande edities, (prettig voor de buitentraining). Met drie trainingen op zaterdag en twee trainingen op zondag plus een kyu-test zou het een mooie weekend worden.

Op de eerste training, deden we vooral de basisoefeningen die we normaliteit ook doen bij onze eigen trainingen: Khyon, Kata’s en nog een stukje Kumite. Na de training gingen we naar een café in de centrum van Bunnik om te lunchen. De training werd dan hervat om 14.30. Dat was wel een pittige training, waarbij we vooral kicks deden in een vorm die we nog niet vaak hebben gedaan, namelijk in ‘slow motion’. Het blijft wel heel mooi om te zien hoe Stefan het elke keer voordoet, maar zelf gaat het een stuk moeilijker. Nadat we die oefening hadden afgerond, gingen we dat in de praktijk toepassen in een 1 tegen 1 situatie. Twee mensen die tegenover elkaar stonden, eentje moest dan de trap gaan doen terwijl de andere de trap opvangt, zo konden we gaan oefenen op de essentie van onze trap. Na de tweede training gingen we naar de jeugdherberg om de slaapkamers te delen en was het daarna tijd om te gaan dineren. Na een goede maaltijd was er dus de avondtraining. Bij de avondtraining kregen we te maken met iets nieuws. namelijk de ‘long distance kumite’. Dat was ook echt iets voor de senior blackbelts. De oefening werd dan ook voorgedaan door de doorgewinterde blackbelts Stefan, Kees, Klaus en Jeroen. Daarna moesten we het zelf gaan doen maar dan zonder een aanval te doen. In het gevolg van die oefening moesten we onderweg een maité gaan maken.

Na de avondtraining was er nog een gezellige bijeenkomst bij onze slaapkamers. Teun en anderen hadden intussen al heel wat inkopen gedaan en was het gezellig drinken, snacks eten en praten met elkaar. Allerlei leuke verhaaltjes en anekdotes werden verteld. Het was echt heel leuk en gezellig

De buitenochtendtraining op zondag was dit keer wel best lekker gezien de omstandigheden, die waren veel minder extreem dan de vorige keer. Dit keer was het rond de vijf à zes graden terwijl de vorige keer rond het vriespunt was. De training verliep soepel met eerst een paar rondjes rond het veld rennen om warm te worden, daarna werd er veel tekki’s gedaan, tekki-sandan voor de blackbelts, nidan voor brownbelts en shodan voor whitebelts. Na het ontbijt verlieten we de jeugdherberg en gingen we weer naar de trainingszaal, de voorbereiding voor het moment van de dag, de kyutest was begonnen. De groep werd dan ook verdeeld door de blackbelts en alle elementen van de kyutest werd nog eens herhaald. En dan, de kyutest, de spanning was wel bij iedereen op het gezicht wel af te lezen, maar niet in de oefeningen, die verliepen heel goed bij iedereen. Het was ook een goeie kyutest waarbij natuurlijke iedereen zijn stinkende best deed, uiteindelijk was de kyutest zo goed dat iedereen die eraan meedeed was geslaagd. Met name Hugo deed het uitstekend, hij was geslaagd voor twee kyu’s en sprong naar de zevende kyu. Al met al was het een zeer leuke, gezellige en geslaagde seminar voor iedereen. Ik kijk nu alweer uit naar de seminar van 2014!

Hier nog eens alle uitslagen van de kyu-test op een rijtje:

Naam resultaat dojo

Christof kyu 8 Haan

Hugo kyu 7 Twente

Florin kyu 7 Den Haag

Niels kyu 7 Twente

Annemarie kyu 6 Twente

Ayda kyu 5 Twente

Diana kyu 5 Den Haag

Andrea kyu 5 Den Haag

Daniela kyu 4 Den Haag

Cheyenne kyu 2 Twente

Luana kyu 2 Twente

Anika kyu 2 Haan

Assing kyu 1 Twente

Wolfram kyu 1 Berlijn

Assing