Tsutomu Ohshima

Tsutomu Ohshima

Tsutomu Ohshima is de oprichter en Shihan (hoofdinstructeur) van Shotokan Karate of America (SKA) en hij wordt ook erkend als hoofdinstructeur door vele internationale Shotokan organisaties.

Meester Ohshima is geboren op 6 augustus 1930. Op vijfjarige leeftijd stapte hij de strenge gedisciplineerde wereld van de Japanse vechtsporten binnen. Hij oefende elke dag. Hij deed aan sumo worstelen van zijn vijfde tot zijn vijftiende, kendo (Japans zwaardvechten) van zijn achtste tot zijn vijftiende en judo van zijn negende tot zijn dertiende levensjaar.

Meester Ohshima’s interesse voor Shotokan karate begon op de Waseda Universiteit in 1948. Daar trainde hij tot 1953 onder de directe leiding van de oprichter van deze stijl, Meester Funakoshi. Zijn training werd ook beïnvloed door de senioren. Dat waren in volgorde van ervaring:

Hiroshi Noguchi, aanvoerder van Waseda

Shigeru Egami

Toshio Kamata-Watanabe

Tadao Okuyama

Matsuo Shibuya

Tijdens de All-Japan Sandan Promotional in 1952 heeft Meester Funakoshi Meester Ohshima persoonlijk bevorderd tot sandan (derdegraads zwarte band), waarbij hij de hoogste score haalde van alle deelnemers. In 1952 werd hij ook aanvoerder van de Waseda University Karate Club. In 1957 kreeg Meester Ohshima zijn godan (vijfdegraads zwarte band) van Meester Funakoshi. Dit was de hoogste rang die door Meester Funakoshi werd toegekend en is nog steeds de hoogste rang binnen SKA.

Meester Ohshima verliet Japan in 1955 om zijn studie voort te zetten aan de University van Zuid Californie in Los Angeles waar hij in januari 1956 de eerste training in Amerika hield. De eerste universiteits karate club werd opgericht door Meester Ohshima aan het California Institute of Technology in Pasadena in 1957. In 1959 werd de Southern California Karate Association (SCKA) opgericht en de daarop volgende tien jaren groeide de reputatie en het aantal leden van de SCKA gestaag. Een groot aantal nieuwe dojos werden opgericht door instructeurs met de zwarte band in Californie in de rest van het land. Ten slotte werd de naam van de organisatie veranderd in Shotokan Karate of America in 1969.

Tsutomu Ohshima is de grondlegger en Shihan (hoofdinstructeur) van Shotokan Karate of America (SKA) en hij wordt ook erkend als hoofdinstructeur door vele internationale Shotokan organisaties.

Zie tevens Wikipedia.