Torite

Torite zijn ontsnappingstechnieken tegen een opponent die je ergens vast wil grijpen. Een belangrijk onderdeel van torite is suwari-waza ofwel zittende en knielende technieken.

Sandan examen

Voor het sandan examen worden 2 vormen getest:

 1. Idori (zittend)
 2. Tachi dori (staand)

Suwari-waza

Om torite goed uit te kunnen voeren moet je suwari-waza (grondtechnieken) oefenen. Aanbevolen wordt om hiervoor volleybal kniebeschermers te gebruiken van het type Mizuno VS-1.

 

Voor deze training zitten de aanvaller en de verdediger tegenover elkaar. Er kunnen aanvallen van voren en van achteren onderscheiden worden. Desgewenst kan er onderscheid gemaakt worden tussen het grijpen van één pols, het grijpen van beide polsen, wurggrepen, etc. In Karate-Do Kyohan staan 7 vormen beschreven:

 1. De aanvaller stapt in met zijn rechter been en grijpt met zijn rechter hand de linker hand van de verdediger. De verdediger draait naar links om de aanvaller uit balans te brengen. Tegelijkertijd brengt de verdediger zijn rechterhand naar zijn linker schouder. De verdediger haalt met zijn rechter hand uit naar de slaap of de hals van de aanvaller.
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  

Torite-nagewaza

 

 

Kata-te-dori

We hebben 7 manieren om te ontsnappen als je met één hand vastgegrepen wordt welke we kata-te-dori noemen. Dit zijn slechts trainingstechnieken. In werkelijkheid zal je niet met één hand vastgegrepen worden.

Linker hand wordt met rechter hand gegrepen (of rechter hand wordt met linker hand gegrepen)

In het algemeen trainen we 5 technieken.

 1. Jouw elleboog gaat naar de elleboog van de tegenstander terwijl jouw heupen tegen de klok in draaien; jouw rechter heup gaat naar de linker heup van de tegenstander. Tegelijkertijd buig je jouw pols, ontsnap uit de greep van de tegenstander en maak een aanval op de ribben van de tegenstander met jouw linker elleboog of een uraken naar het gezicht van de tegenstander.

Linker hand wordt met linker hand gegrepen (of rechter hand wordt met rechter hand gegrepen)

In het algemeen trainen we 2 technieken.

 

 

References

 1. Gichin Funakoshi, Karate-Do Kyohan, The Master Text, 1973
 2. Tsutomu Ohshima, Notes on Training, 1998
  1. p. 188 Torite (Escaping Techniques)
  2. p. 194 Nagewaza (Throwing Techniques)
 3. Mike Lyon, Norman Welch: Suwariwaza, 2 december 2007
 4. Mike Lyon, Tsutomu Ohshima Introduces Suwari-waza, 14 november 2008
 5. Mike Lyon, Torite and Suwari-waza Basic Exercises, 4 januari 2009