Jion

Israel Shotokan Karate-Do heeft een aantal mooie video’s van Eli Cohen die Jion uitvoert op YouTube geplaatst.

Op het toernooi van Shotokan Karate of America tijdens de Nisei Week van 2009 gaf yodan Liny Chan een mooie demonstratie.

Jion is de 19e kata. In Karate-do Kyohan staat deze kata beschreven vanaf pagina 190 en in Notes on Training op pagina’s 53 en 54. Deze kata bestaat uit 47 bewegingen, heeft de vorm van een “I” en duurt ongeveer anderhalve minuut.

In Jion komen de Shorin en de Shokei school samen. Shaolin is een snelle lichte stijl en Shokei een zware krachtige school. Jion is een erg solide kata; nogal orthodox. Het is een van de weinige kata’s zonder tegengestelde, ongezonde of onduidelijke bewegingen. Als je de standen exact maakt ontwikkel je je techniek in de juiste richting. Deze kata is uitermate geschikt voor mensen die problemen hebben met hun knieën of armen. De kata bestaat uit drie delen die nauw met elkaar verbonden zijn. Je mag nooit het gevoel hebben dat je een korte stop maakt tussen de delen. Maak de kata met een continue sterk gevoel. Het rhytme is niet altijd hetzelfde. Er zijn snelle delen en er zijn langzame delen. Ga vooral niet te snel als je je voorbereid op de volgende bewegingen. Neem de tijd om je gedachte en je ademhaling voor te bereiden op de volgende bewegingen en ga daarna verder met de uitvoering zonder ook maar één moment de concentratie te verliezen. Bij het maken van de combinatie ageuke-gyakuzuki, ageuje-gyakuzuki en ageuke-oizuki moet je goed opletten hoe je je schouders plaatsen. Je schouders moeten haaks op de bewegingsrichting staan. Als je oizuki maakt, gaat de rechter schouder naar voren en de linker naar achteren en naar beneden om verbinding te maken met je achterste hiel.