Training met Pamela Logan

Training met Pamela Logan

-Door Edward

Hoe krijg je midden in de zomervakantie bijna 20 karateka’s voor dag en dauw uit de veren? Godan Pamela Logan kreeg het voor elkaar! Op zaterdagochtend 6 augustus gaf zij in onze Utrechtse dojo een training. Pamela begon karate in 1978 en heeft les gehad van Tsutomu Ohshima — de grondlegger van Shotokan Karate of America (SKA). Tot voor kort gaf zij zelf les in Boulder (Colorado)  en verzorgde zij de afgelopen jaren in Pam’s Virtual Dojo online lessen tijdens de lockdowns. Nu zij onlangs naar Engeland is verhuisd was het voor haar dé gelegenheid om een werkbezoek aan Amsterdam te combineren met een kennismaking met SKA-leden in Noord-Europa. Kortom: een buitenkans voor ons allemaal.

Met deelnemers van de dojo’s uit Haan (Duitsland), Enschede, Den Haag en Utrecht hadden we een leuke groep bij elkaar. Natuurlijk was het bijzonder om les te krijgen van Pamela, maar het was ook gewoon heel fijn om elkaar soms na lange tijd weer te zien en samen te trainen. Het thema van de training was ‘hiki-te’. De ’terugtrekkende hand’ of ‘grijpende hand’ is volgens Pamela hét geheime wapen van karate. Voor de filmliefhebbers onder ons vergeleek ze het met de Five Point Palm Exploding Heart Technique uit Kill Bill. Zij legde uit, dat de hiki-te werkt als een versterker, niet alleen van de aanvallende stoot, maar ook van traptechnieken.

Na de warming up begonnen we daarom rustig met de voorwaartse trap, de ‘mae-giri’. Na een geruststellende opmerking, dat het heel veel en lang trainen vergt om je tenen terug te kunnen trekken terwijl je met de bal van de voet je tegenstander raakt, verlegde ze de aandacht op de positie van je armen tijdens de traptechnieken. In haar ogen is hiki-te dus ook: je vuisten blijven richten op je tegenstander en je ellebogen bij je heupen houden. We sloten de ‘mae-geri’ reeks af met de vorm uit het Ten no kata geri waza, waarbij Pamela in het midden stond en wij in een halve cirkel om haar heen. “Don’t be late” klonk het uit haar mond als onze mae-geri te laat reageerde op haar oi-zuki.

De mae-geri reeks vervolgden we met de aandacht voor de hiki-te bij het uitvoeren van een voorwaartse stoot ‘oi-zuki’ en de verdediging ‘age-uke’. Hier trek je echt je vuist terug naar je heup, zonder je schouderbladen tot kippenvleugels samen te trekken. De vuist blijft daarbij gericht op de tegenstander. Om onze ‘age-uke’ gedachteloos te leren uitvoeren liet ze ons kennis maken met de oefening “Fighter in the hole” als variatie op “Fire in the hole”, de uitdrukking waarmee mijnwerkers elkaar waarschuwden voordat er springstof tot ontploffing werd gebracht in een mijngang. Voor ons betekende dat, dat we ons opstelden in een rij tegenover 1 verdediger, die alle aanvallers 1-voor-1 moest pareren. Houd dan maar nog eens je aandacht bij een goede hiki-te! Als laatste tip van Pamela: zorg ervoor, dat je een lievelingstechniek hebt, die je kan dromen.

Tenslotte besloten we onze training met een paar slow-motion partijtjes (jiyu kumite), waarbij we in alle enthousiasme soms het slow-motion even lieten varen! Wat fijn om weer samen te trainen onder zo’n inspirerende leiding, Pamela. Dankjewel voor je komst naar Utrecht. Hopelijk smaakt het ook voor haar naar meer.

Na afloop was er tijdens de lunch in wijkrestaurant Venster ruime gelegenheid om na te praten, op adem te komen en vakantieverhalen uit te wisselen! Nog een paar weken en dan begint het nieuwe seizoen weer als vanouds met de gezamenlijke strandtraining bij Kijkduin. Wat is jouw lievelingstechniek, die je komend seizoen wilt trainen?

 

Translate »