Kumite

DSC_0223

Meester Funakoshi heeft ook sparring als trainingsmethode toegevoegd. Het idee hier achter was om leerlingen in de gelegenheid te stellen aanvallen en afweren uit de kata tegen echte in plaats van imaginaire tegenstanders te oefenen.

Het moet benadrukt worden dat sparring niet in plaats van kata beoefend dient te worden, maar als aanvulling op het oefenen van kata. Sparring mag dus geen negatieve invloed op de kata hebben. Vaak worden kata slechter naar mate men meer geïnteresseerd raakt in sparring. Uiteindelijk dient karate in de eerste plaats door middel van kata beoefend te worden en dient sparring slechts ter ondersteuning.

Uiteraard kan je niet voluit aanvallen tijdens de training, want anders zouden er gewonden vallen. Daarom zijn er diverse gradaties voor aanvallen van eenvoudige basisvormen voor beginners tot bijna realistische gevechten voor gevorderden.

Aanvallen moeten zo krachtig en effectief zijn zodat in een echt gevecht de tegenstander geen kans zou hebben om een tegenaanval uit te voeren. Het doel hiervan is om onze mentaliteit en technieken dusdanig te ontwikkelen, dat we met het volste vertrouwen een echte tegenstander of zelfs de dood onder ogen durven komen zonder overmant te worden door onze eigen zwakheden en angsten. Meester Funakoshi wijst er echter wel op dat

… de verdediger moet de controle over zijn/haar lichaam tot in perfectie oefenen, zodat hij/zij een aanval kan ontwijken. Probeer te ontdekken hoe je op een haar na van een levensgevaarlijke situatie kunt ontsnappen.

De tegenaanval moet krachtig en met uiterste precisie worden uitgevoerd, omdat jouw leven er van af kan hangen.

Bron: SKA, “Student Guide to Shotokan Karate of America”, 1999